Partnering

Client:
Kirklees Metropolitan Borough Council.

Total Value: 
£770,000

Phase 1: Enabling works - £120k
Phase 2: Design & Build New Hall - £230k
Phase 3: Refurbishment incl. Heating - £330k
Phase 4: Multi-Use Gym Area and resurface whole playground - £90k

Project: 
New Build and Extensive Refurbishment at Mill Lane Junior and Infant School.

Background
Torpoint were awarded the partnering contract for the extensive refurbishment of Mill Lane School including the installation of a new boiler and heating system, creation of disabled access points and the construction of a new hall extension incorporating a multi use games area over a 13 month period.

In line with partnering principles, ongoing consultation was adopted throughout to ensure clarity of information and to minimise disruption to the school users and local community during works. Torpoint used this process to educate the 160 children about what was going to happen and how to ensure their health and safety throughout the duration of the project.

In order to demonstrate ‘value for money’ Torpoint made pricing available to Kirklees MBC which incorporated a pain/gain clause of +/- 5% of target cost as a performance incentive. A critical element of demonstrating value for money is through delivering innovation, reducing cost by eliminating waste in terms of time, process, systems and money and ensuring sustainability. Two way incentive schemes such as pain/gain clauses encourage innovation as there is potential benefit to all.

Torpoint’s innovative thinking secured a £10k saving by proposing a change to the design of the steel frame for the new school hall. The steel flanges incorporated into the original design would have protruded into the school hall potentially interfering with sporting activities. We proposed a solution orientated design change and built a thicker skin of block work to carry the additional load and introduced wind posts into the cavity. Whilst this is a relatively simple design change it resulted in smooth internal walls and more space. Sport can now be played freely in the hall. As a result of this design change project costs were reduced without compromising quality..